четвъртък, 18 юни 2015 г.

Шафран куркума – подправки за лицето!


В два последователни поста ще ви разкажа за подправките шафран и куркума които днес активно се включват в козметичните рецепти за зряла кожа.

Първо за шафрана!

Шафран  (или крокус) от древността е бил  и си остава една от най- скъпите и възхитителни подправки в источната кухня. Но за това, че шафранът е сериозно подмладяващо средство в козметиката да нео.тдавна са знаели само източните алхимици и ескулапи които създавали " подмладяващи" елексири за кожите на царствените особи.
Какво толкова вълшебно може да сътвори шафрана върху кожата на лицето след като от него са заинтересовани израелските и френските козметични технологии, включвайки подправката  в такива anti-age линии като   Or Rouge от Yves Saint Laurent (около 450 долара  за бурканче от 50 мл) и козметиката за суха, склонна към появата на бръчки кожа от   HAVA ZINGBOIM?

Действието на шафрана:

 В действителност такъв избор на технолозите не е случаен. Цялата работа е в състава на шафрановия прашец, а той е доста интересен!

Ето два ключа   високата концентрация на които е открита в шафрановата стигма:

• витамин К
• кроцин

Витамин К във висока концентрация засилва кръвообращението дори и в най - фините капиляри на нашата кожа като едновременно укрепва техните стени.

⇒ За сметка на това цвета на кожата се изравнява - изсветлява. порите се свиват, а към клетките постъпват повече хранителни вещества което способства за тяхното обновяване т.к. се увеличава изработването на колаген и еластин.

⇒ Освен това, витамин К способства за премахването на подпухналостта което е крайно важно за кожа склонна към такива неприятности  (особено   кожата около очите).

Кроцинът е един от най- силните антиоксиданти и за това действието му се отличава от поведението на обичайните ретеноиди под въздействието на слънчевите лъчи. Този природен   каротиноид просто спасява клетките на кожата повредена от оксиди, предотвратява фото - стареенето на кожата и като цяло удължава нейната младост.

Освен това кроцинът притежава следното въздействие:

• Дълбоко овлажняване на кожата  
• «стимулира» рецепторите на фибробластите (клетките произвеждащи  колаген и еластин) и активира тяхната дейност.
• силно противовъзпалително
• anti-age и анти-фотостареене на  кожата
• кроцинът помага в нивелирането на пигментните петна на кожата!


  Моите предложения:

 1. Скраб с шафранова масло, масло от дървото на буда - сал и английска сол:


Състав - масло от сал, шафраново масло, хлорофил на прах, английска сол, етерични масла от мастика и мента, витамин Е.

Този ексфолиант засилва кръвообращението,активира микроциркулацията и  премахва мъртвите клетки .

2.Серум за възстановяване и подобряване текстурата на кожата:

  Състав:  хидролат от хамамелис  ,   ензим  termus termofilus стволови клетки от Арган, екстракт от златен шафран,  грахови пептиди, бизаболол, рапично масло, екстракт от бодлива круша, масло от девисил,екстракт от индийски джинджифил  , екстракт от смирна, хиалуронова киселина, мед, фосфолипиди, сфинголипиди, екстракт от орлови нокти  , сквалан, лецитин,сенегалска акация.

 3. Нощен крем с избелващо действие

 Състав : Висока  концентрация на сквалан, масло арган  и масло от арктическа къпина  , плюс,  ретиналдехид (между другото, комбинацията от екстракт от шафран (природен бета-каротиноид) и ретиналдехид - е много успешно дуо от гледна точка на подмладяване на кожата). Също така, в рецептата влизат и серамиди 3.

Но! За избелването на кожата освен фитинова киселина са добавени масло от лимон, евкалипт и лимонена трева.За чувствителна кожа е възможна реакция.

 P.S.

Екстрактът от шафран (именно този който е нужен за лицето!) получават САМО чрез водно - етерна екстракция и този процес е сложен и многостъпков. За това, уви, мацерата от шафранови тичинки който може да направите и сами не е подходящ за обогатяване на кремове за лицето защото маслото няма да може да изтегли кроцина и следователно няма да има същият ефект.

Извод : ако не сте химик - технолог, то козметика с екстракт от шафран можете да направите само с екстракт получен в промишлени условия.

Бъдете здрави и красиви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар